Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A gyógygombáknak nagyon sokféle gyógyhatást tulajdonítanak. Ez a bennük található béta glukánoknak köszönhető, amelyek egy jelentős csoportja antibiotikus hatású, más béta glukánok a ráksejt - Gyógygombák - termékek, cégek magazin
részletek »

Mitől gyógygomba a gyógygomba?

A legnépszerűbb gyógygombákkal, a ganodermával, a cordyceps sinensis gyógygombával, valamint a maitake és a shiitake gyógygombával kapcsolatos cikkek, leírások, képek, filmek gyűjteménye!
Gyógygombák - termékek, cégek magazin
Itt vagy: Gyógygombák - termékek, cégek magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mitől gyógygomba a gyógygomba?
Mitől gyógygomba a gyógygomba?
Gyógygombák
A gyógygombáknak nagyon sokféle gyógyhatást tulajdonítanak. Ez a bennük található béta glukánoknak köszönhető, amelyek egy jelentős csoportja antibiotikus hatású, más béta glukánok a ráksejteket képesek elpusztítani, de van olyan béta glukán csoport, amely az immunrendszer hatékonyságát javítja. Vannak béta glukánok, amik égési sérüléseket gyógyítanak, van olyan béta glukán csoport amelyik a cukorbetegséget gyógyítja és bizonyos béta glukánok a radioaktív sugárzás káros hatásait is képesek mérsékelni.
A gyógygombákat már évezredek óta használják a hagyományos kínai orvoslásban és Japánban. Toxikus mellékhatásaik nincsenek és egyre többen köszönhetik egészségüket vagy javulásukat a gyógygomba készítményeknek.
A gyógygombák gyógyító hatását elsősorban a bennük lévő poliszacharidokkal magyarázzák.
A poliszacharidok összetett szénhidrátok, azaz összetett cukrok. A cukrok nagyon sokféleképpen kacsolódhatnak egymáshoz, sokkal több és bonyolultabb molekulaféleséget képezhetnek, mint pl. a fehérjék. A sejtjeinket alkotó fehérjék nagy része cukormolekulához kötődve működik, amelyek meghatározó szerepet játszanak sejtjeink működésében, ingerfelvevő és -leadó mechanizmusaiban.
A sejtjeinket elcukrosodott fehérjékből álló külső köpeny borítja, ami a sejtek közötti kölcsönhatásokat alapvetően meghatározza. A gyógygombák poliszacharidjai a sejtek közötti kölcsönhatásokban játszanak meghatározó szerepet. Amikor egy sejt belső szerkezetében változás következik be, a külső szénhidrát fehérje köpeny szerkezete megváltozik. Ezt érzékeli immunrendszerünk és a károsodott sejtet kiiktatva, előzi meg a nagyobb bajt (pl. rákos elfajulás). A ráksejtek nagy hányada képes a külső köpenyét úgy alakítani, hogy az immunrendszert megtévesszék, ezáltal ellenük hatékony immunválasz nem alakulhat ki.
Hirdetés

A gyógygombák poliszacharidjainak egy része képes hozzákötődni ezekhez a megváltozott külső köpeny mögé bújt tumor sejtekhez, mintegy megjelölve azokat. Ennek következtében a daganat sejtnek már sokkal nehezebb elbújnia az immunrendszer elől. Leegyszerűsítve a rákos megbetegedések elleni küzdelemben az immunrendszer és a poliszacharidok harcolnak a daganatsejtek ellen.
A pontos mechanizmus feltárásának még csak az elején járunk.

Japánban a gyógygombák bizonyos poliszacharidjait elismert tumor gátló gyógyszerré fejlesztették, ez a Krestin, amelynek költségét fedezi az állami egészségügyi biztosítás. Ez a gyógyszer poliszacharid-K csoportot, fehérjékhez kötött poliszacharidokat tartalmaz, amelyet az immunrendszer működésének erősítésre használnak a rák kezelésében néhány európai országban, Kínában, Japánban és Ausztráliában.
A Krestint adjuváns terápia részeként alkalmazzák a rák gyógyításában, daganatos betegek terápiájában. Adjuváns kezelés során általában több gyógyszert kombináltan alkalmaznak. Az in vitro, in vivo és a humán klinikai vizsgálatok előzetes eredményei bizonyítják a gyógyszer hatékonyságát a gyomor, nyelőcső-, vastagbél-, emlő-és tüdőrák adjuváns kezelésében, ugyanis a poliszacharid-K csoport gátolhatja a rák kialakulásának különböző mechanizmusait. A humán klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyógyszer hatással lehet a rák kiújulásának megakadályozásában adjuváns terápiában és in vitro és humán vizsgálatokban gátolt bizonyos rákos sejtvonalakat. Daganatos betegek kemoterápiájában kiegészítésként alkalmazva növelte a rákos betegek túlélési idejét. Randomizált (véletlenszerű, véletlen mintavétel), kontroll vizsgálatok alapján a következő típusú rákos megbetegedésekben értek el eredményeket: gyomorrák (meta-analízise 8,009 beteg), colorectalis rák (randomizált, kontrollált vizsgálatban 448 beteg), kis-sejtes carcinoma, nem-kissejtes carcinoma. Vegyes eredményeket értek el a következő ráktípusokban: emlőrák, veserák, leukémia.

A gyógygombák poliszacharidjai nemcsak a rák gyógyításában, daganatos betegségek terápiájában használhatóak fel, hanem biztatóak az autoimmun betegségekben gyakorolt hatásuk is. Az autoimmun betegségben, az immunrendszer hibás működése miatt az egészséges, ép sejteket kezdi el pusztítani.
A gyógygomba poliszacharidok immunmoduláns és immunstimuláns, azaz immunrendszert erősítő és támogató hatásait jól hasznosíthatják vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében is.

A gyógygombák nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, mikroelemeket.
A gombák kevés nátriumot, viszont sok káliumot és foszfort tartalmaznak, ezért jótékony lehet a használatuk magas vérnyomásban szenvedőknél. A gyógygombák rendszeres fogyasztása magas vastartalmuk miatt a vashiányos vérszegénység kialakulását előzheti meg. Sok cinket és mangánt tartalmaznak. A cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van. Létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában, a sejtek anyagcsere folyamataiban, a nukleinsavak és fehérjék szintézisében azaz a sebgyógyulásban, növekedésben. A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek csak kis mennyiségben van szüksége. Mégis számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele.

A mangán képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában.
A mangán számos, az anyagcserében kiemelkedő szerepet játszó enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok, főleg a pajzsmirigy- és nemi hormonok előállításához. Kiemelkedő a ganoderma lucidum germánium tartalma. A germánium olyan nyomelem, ami hasonlóan a szelénhez, elősegíti a nehézfémek és más mérgező anyagok szervezetből való kiválasztását.

A gombák vitamin tartalma magas mind a vízben (C-vitamin, B vitaminok), mind a zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) tekintetében. A gombák nélkülözhetetlenek a vegetáriánus étrendben a folsav és B12 vitamin tartalmuk miatt. Folsav és B12-vitamin nélkül vészes vérszegénység alakulhat ki.
A folsav csökkenti a koraszülés veszélyét és szedését már a terhesség előtt ajánlott elkezdeni, mert a fejlődő embrió gerince csak folsav jelenlétében záródik le tökéletesen. Folsav hiányában nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek. A B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben és a gombákban található meg, növényi eredetűben nem. Ez is bizonyítja, hogy a gombák közelebb állnak az állatokhoz, mint a növényekhez. Mivel növényi tápanyagokban nem található meg a B12-vitamin, vegetáriánusoknak a vészes vérszegénység megelőzése érdekében mesterségesen vagy természetes úton, gombák fogyasztásával kell pótolniuk a B12-vitamint. Legkedvezőbb módon akkor hasznosul, ha B6-vitaminnal együtt szedik. Mivel a gombákban nagy mennyiségben találhatóak B-vitaminok, rendszeres fogyasztásuk kiválthatja a szintetikus, mesterséges vitaminok szedését. B12-vitamin hiányában szinte teljesen leállhat a vörösvértestek képzése, így vészes vérszegénység lép fel, az anyagcsere-folyamatok zavarának következményeként pedig gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok, étvágytalanság, növekedési zavarok jelentkeznek.
http://s1.tlap.hu/magazin/2524/mzn_cikk_kepek_4558/Gyógygombák
Gyógygombák
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - dxn,cordyceps,hernyógomba,gyógygomba,ganoderma,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-05 08:20:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü