Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyéb gyógygomba fajták képes leírás - Gyógygombák - termékek, cégek.tlap.hu
részletek »

Egyéb gyógygomba fajták - Gyógygombák - termékek, cégek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogygomba.tlap.hu » Egyéb gyógygomba fajták
Keresés
Találatok száma - 9 db
A Júdás fülegomba - gyógygombák

A Júdás fülegomba - gyógygombák

Az Erdei gombákról általában. A gomba gyűjtés szabályai, képek sok-sok gombáról.Feltételezett gyógyhatásai: Szemgyulladás, meghűlés, daganatok, hasmenés, méhvérzés, fogfájás, hasfájás ellen használták. Bőrnyugtatóként, a nyálkahártyák gyulladását csökkentő szerként is alkalmazták. Fontos szerepet tulajdonítanak az immunrendszer stabilizálásában és erősítésében. Véralvadásgátló hatását is többen megerősítik. Hasnyálmirigy megbetegedés gyógyítására is használják. Fontos a szuperoxidáz-aktivitása is az agyban és a májban. Beltartalma, gyógyhatású anyagai: A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, nyersrost, ásványi anyagok arányai és közelebbi összetételei tisztázottak. Az ásványi anyagok közül a kálium, ehhez viszonyítva kevés nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, szilícium, vas található benne. Kimutattak béta-karotint is, ami az A-vitamin elővitaminja. Különböző aktív cukorszármazékokat, savanyú heteroglikánokat és poliszacharidokat is izoláltak belőle.

Kombucha

Kombucha

A Kombucha nem más, mint többféle baktérium és egy speciális élesztőgomba szimbiózisa, amely állítólag az óceánból származik. Felhasználva a mikroorganizmusokat tea formájában juttattatjuk be a szervezetbe. A gomba érdekessége, hogy a teakészítés során megerjed, és édeskés borszerű innivaló jön létre. A neve is erre utal. A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is. De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.

Kombucha gomba

Kombucha gomba

Az 'Isteni gomba' A teagomba ősrégi népi- és házi szer. A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol 'Mennyei teaként', sőt 'Az örök élet itala'-ként említik. Nevei: mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko. Mint látjuk, a kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak nagyon sok neve van. Ezek közül talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak.

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus után az illető személy szájára és fogaira is irányul. Egy egészséges fogazat, egy szép mosoly és a kellemes lehelet mindenkit vonzóbbá tesz. Tudjuk, hogy fogunk állapota nagy mértékben függ a genetikai örökségtől de nagyon sok dolog van amivel javíthatunk fogaink állapotán. Az...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Oroszlánsörény gomba - Egészséges táplálék
Oroszlánsörény gomba - Egészséges... A látszattal ellentétben ez nem egy sündisznó és egy fehér színű oroszlán...
Laskagomba

Laskagomba

Valljuk be, szürkés, a klasszikus gombaformára alig hasonlító, féloldalas kalapjával, szívós szárával első látásra a laskagomba nem tűnik vonzónak. Pedig érdemes kipróbálni, változatos, finom ételekre ad lehetőséget. Valljuk be, szürkés, a klasszikus gombaformára alig hasonlító, féloldalas kalapjával, szívós szárával első látásra a laskagomba nem tűnik vonzónak. Pedig érdemes kipróbálni, változatos, finom ételekre ad lehetőséget.Összetétele hasonlít a szintén termesztett csiperkegombáéhoz, azonban annál könnyebben emészthető, mivel a sejtfalának a kitintartalma kevesebb. A fehérjetartalma csak a szárazanyag 2,5 százalékát teszi ki, de nagyon jól emészthető, értékes. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma figyelemre méltó, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma kedvező. Nagyon kevés a nátriumtartalma, és szelént is tartalmaz.

Laskagomba - gyógygombák

Laskagomba - gyógygombák

A laskagomba szárazanyagának 15-25%-a fehérje, 1-2%-a zsír, 6-10%-a ásványi só. Az ásványi sók többsége kálium és foszfor. A fennmaradó részt a szénhidrátok és egyéb anyagok teszik ki, ebből jelentős részt tesz ki az emészthetetlen rost. A termesztett laskagomba fehérje- és ásványi só tartalma kisebb, mint a csiperkéé. Ennek oka valószínűleg az, hogy szubsztrátumai lényegesen kisebb hamutartalmúak, mint a csiperke komposztja. A gombák egyes vitaminokban kiemelkedően gazdagok, ezért vitaminbombáknak is nevezhetjük őket. Ezek a B1-, B2-vitamin, a niacin, a folsav és a pantoténsav. Jelentős mennyiségben tartalmaznak D-vitamint is. Említést érdemel, hogy 10 dkg friss laskagomba elfogyasztása kielégíti egy felnőtt ember napi B2-vitamin és niacin igényének 40%-át, a folsav igényének 25%-át, pantoténsav igényének 23%-át, valamint B1-vitamin igényének 17-20%-át. A laskagomba B1-vitamin- és folsavtartalma jelentősen meghaladja a csiperkéét.

Maitake gomba

Maitake gomba

A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét. A japán orvosok régóta alkalmazzák mint adaptogén, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezet saját ellenálló képességének magas szinten tartását.

Mindenféle fajta gyógygomba

Mindenféle fajta gyógygomba

A 20. század második felében egyre több kutatás bizonyította be, a különböző gyógygombák igen jelentős immunrendszer erősítő tulajdonságait. Számos gyógygombáról állapították meg, hogy igen jelentős tumorellenes hatással bírnak, valamint nagymértékben segíthetik elő a megfelelő inzulin érzékenységet a szervezetben. Egyes természetes növényi illetve gomba eredetű hatóanyagokat: speciális, egyedi polysaccharidokat, néhány országokban (mint például Japán) már tumorellenes gyógyszerként is engedélyeztek. A japán gondolkodásmóddal is összefüggésben lehet, hogy ott rendkívül alacsony a rákbetegség következtében elhalálozók aránya. A speciális polysaccharidok hatásukat tekintve többek között képesek elvágni a tumorsejtek vérellátását és aktiválni az NK és falósejtek tumorölő funkcióit, növelni az inzulin- érzékenységet és csökkenteni az inzulinszintet elősegítve ezzel a betegek gyógyulását. Az egyik legeredményesebb polysaccharida, a Patkónyelv-gomba kivonata képes volt számos előrehaladott rákbetegnél is a szervezet öngyógyító mechanizmusát beindítani, ami nagy feltűnést keltett a rákkutatók körében.

Oroszlánsörény gomba

Oroszlánsörény gomba

Lion's Mane ehető gomba, egy kulináris csemege, egyik a négy leghíresebb kínai csemege közül. A legjelentősebb és legértékesebb tulajdonsága Lion's Mane -nak az a képessége, hogy ösztönzi az Idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét és elősegíti a myelinizáció folyamatát vagyis az idegsejtszövetek kialakulását!. A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassitja az öregedési folyamatokat így gátolja az időskori szenilitás vagy a még rosszabb Alzheimer kór kialakulását! Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy Hericium Erinaceus gazdag poliszacharidokban így daganatellenes hatású mivel erősiti az egyén immunrendszerét!

Tapló és pöfeteg

Tapló és pöfeteg

Ami a gyógynövényeket illeti, a nálunk vadon termő kb. 3000 virágos növényfaj közül a népi gyógyászatban kb. 300 fajt szokás felhasználni, s nagyjából ennek megfelelően egy adott vidék vadon termő virágos növényei mintegy 10%-ának van népi neve. Ami a gombákat illeti, mintegy 3000 Magyarországon megtalálható úgynevezett nagygombafajból 600-800 viszonylag sűrűn fordul elő, s ebből mintegy 500 jó, ehető. Ehhez képest a gombakedvelőbb (és egyben gombákban bővelkedőbb) magyarlakta vidékeken is (Erdély, Felvidék, Dunántúl) a gombászok általában egy, ritkábban két, kivételesen legfeljebb három tucat gombát ismernek, s általában csak az ehetőnek minősített gombáknak van népi elnevezése. Zsigmond Győző sepsiszentgyörgyi etnológusnak a magyar etnomikológiát megalapozó erdélyi gyűjtései (1994) és a szakirodalom átvizsgálása alapján alkotott véleménye szerint a magyar népi gyógyászatban legalább egy tucat gombaféleséget használnak fel (1995). (Itt gombafajt azért lenne hibás említeni, mert például a később említendő tapló- és pöfetegfajokat - néprajzi szempontból - gyakran szerencsésebb egy egységként kezelni.) Mivel azonban a népi gyógyászatban a gombák legfeljebb perifériális jelentőségűek, a reájuk vonatkozó adatok is meglehetősen szétszórtak, s egy-egy közlés - leszámítva Zsigmond Győző említett munkáját (1995) - legfeljebb egy-két gomba ilyen célú felhasználását említi.

Tuti menü