Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Shiitake képes leírás - Gyógygombák - termékek, cégek.tlap.hu
részletek »

Shiitake - Gyógygombák - termékek, cégek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogygomba.tlap.hu » Shiitake
Keresés
Találatok száma - 4 db
A shiitake csodája

A shiitake csodája

Számos ismert gyógyhatással bíró gombát termesztenek a világon. Szinte az egyetlen azonban a shiitake, ami hazánkban is szinte mindig hozzáférhető a friss zöldségek között. Ha frissen nem jutunk hozzá, akkor különböző kapszulák, szárítmányok formájában vehetjük magunkhoz. Az immunrendszerünk szinten tartása érdekében érdemes beilleszteni a mindennapi étrendünkbe ezt a rendkívül értékes és egyben nagyon ízletes gombát.A shiitake az egyik legrégebben termesztett Távol-keleti gombafaj. Kiváló ízének, beltartalmi paramétereinek és széleskörűen ismert gyógyhatásának köszönhetően Európában és hazánkban is egyre nagyobb mennyiségben termesztik és fogyasztják. Nem véletlenül. Nézzük meg röviden, milyen ismert gyógyhatása van ennek a remek gombának.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Miért jó? Elsősorban a távol-keleti országok jóvoltából a shiitake a csiperke után a második leginkább fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba. A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, illetve aminosavakban és szénhidrátokban viszont gazdag faj. 100 gramm friss gomba mindössze 42 kalóriát tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, valamint nyomelemeket: cinket, vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Vitaminjaiból főként a B-vitaminokat és a D2-vitamin elővitaminját, az ergoszterint érdemes megemlíteni. 100 g szárított shiitake gombában mintegy 0,4 mg B1-, 0,8 mg Vitamin B2- és 12 mg B3-vitamin rejtőzik.

Káliumforrás - gyógygombák

Káliumforrás - gyógygombák

A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrátüsszetételében rejlik. Számos üsszetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle - küztük a legjelentősebb a lentinán -, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek üsztünzik a szervezet immunrendszerének műküdését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia és gyulladáscsükkentő hatásának is. Ma már számos kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csükkentsék az erős vegyszerek egészséges szüvetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus után az illető személy szájára és fogaira is irányul. Egy egészséges fogazat, egy szép mosoly és a kellemes lehelet mindenkit vonzóbbá tesz. Tudjuk, hogy fogunk állapota nagy mértékben függ a genetikai örökségtől de nagyon sok dolog van amivel javíthatunk fogaink állapotán. Az...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Oroszlánsörény gomba - Egészséges táplálék
Oroszlánsörény gomba - Egészséges... A látszattal ellentétben ez nem egy sündisznó és egy fehér színű oroszlán...
Shiitake gomba

Shiitake gomba

A többi gombához hasonlóan a shiitake gomba is a kalóriaszegény zöldségek közé tartozik, minthogy nagyobb részt vízből, mintegy 4%-ban szénhidrátból, 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma pedig nagyon csekély, fél százalék alatt van. A gomba vitaminokban igen gazdag, jelentős mennyiségben található benne például D-vitamin, B-vitamin, pantoténsav, niacin és folsav. Amellett, hogy kiváló kiegészítője a kalóriaszegény fogyókúrás étrendnek, a shiitake hozzájárul ahhoz, hogy szervezeted megkapja a vérképzéshez szükséges jód-, vas-, réz- és folsavmennyiséget, kalciumtartalma pedig a D-vitaminnal egyetemben biztosítja, hogy csontozatod ne legyen kitéve veszélynek.

Tuti menü